petek, 22. maj 2020

CORONEO JE LJUBLJANSKI

V Trstu imamo Slovenci dva spomenika naši hlapčevski in izdajalski kulturi: Koronejo in Rižarno


Coroneo, ali po naše Koronejo, najbolj zloglasen zapor v Trstu, skozi je šlo na desettisoče Slovencev, zlasti domoljubov, socialistov in komunistov. Nekaj tisoč so jih iz tega zapora poslali v nemška uničevalna taborišča, nekaj pa upepelili kar v tržaški rižarni. Tu so bile tudi strašne mučilnice in metode mučenja še iz časov inkvizicije... V času nemške je zapor je italijanskim fašistom pomagalo polniti tudi 2000 domobrancev, ki so jih prav v ta namen pripeljali iz ljubljanske škofije.
Pa veste, kdo je sezidal ta zapor, kdo ga je podaril Italijanom za nepravoverne Slovence?
Ljubljanski škof Tomaž Hren, ki je na stara leta v ljubezni do boga spremenil svoj priimek v Corone, svoj dvorec pa poimenoval v Coroneo!
Tako je o tem povedal veliki primorski domoljub in pisatelj Saša Vuga: "Veste, kdo je dal ime zaporu? Ljubljanski škof Tomaž Hren. Počenjal je packarije, sežigal knjige, izkopaval protestantske grobove in trupla metal v Ljubljanico. Ko je začutil, da se bliža smrt, je v Trstu, denarja ni stradal, sezidal dvorec, v katerem naj bi preživel bolna leta. Kot vsi takratni intelektualci, Petelin Gallus, in odličniki si je dal ime latinizirati. In ker priimek Hren lahko izgovori le Florentinec, drugi Italijani ne, je postal Corona, njegova rezidenca pa Coroneo. To reč je v oporoki zapustil jezuitom. Ker pa je Jožef II. parazitske samostane nacionaliziral, je Coroneo postal avstrijska ječa. Po letu 1918 italijanska – in ječa je še danes. Tam so trpeli naši očetje, tam nekateri tudi končali. Ta ljubljanski škof torej ni uničeval samo slovenske kulture, ampak tudi naše živo meso."
Zakaj je Rižarna spomenik slovenski hlapčevski in izdajalski kulturi, pa vam je upam da jasno. V uničevalno taborišče s krematorijem jo je spremenil prav naš rojak Odilo Globočnik, a to je druga zgodba. Preberete si jo lahko tu: https://issuu.com/milos-ivancic/docs/ri_arna ali ogledate kot video: https://www.youtube.com/watch?v=xjTZQxKLreI

  Istrani smo ponosni na svoj upor proti fašizmu V krajevni skupnosti Škofije praznujejo svoj praznik v spomin na ustanovitev prvega krajevn...