torek, 3. december 2019

KOPER

Koper bo kar 5 let praznoval 1500 letnico mesta


Se vam zdi veliko, pomembno? A Koper ni star samo 1500 let, ampak veliko več. Tu je bila civilizacija, tu so bila naselja vse naokrog in tudi na samem otoku že veliko prej. To dokazujejo še vidni kaštelirji na kraškem robu in Atinuimi (Tinjan, Pomjan, Momjan ...). To so zidana in obzidana naselja praprebivalcev, ki so jih odkrili že stari Grki in nato o njih pisali stari Rimljani. Uporabljajte logiko, če nimate podatkov: Koper zagotovo ni postal mesto šele z postavitvijo škofovskega sedeža - ampak tega je dobil samo zato, ker je že dolgo časa bil pomembno mesto, vplivno središče, ki je nadvladovalo vsa okoliška mesta.
"Novejše arheološke najdbe iz 3.–1. st. pr. n. š. segajo v čas, ko je bila v pisanih virih na širšem koprskem območju omenjena antična grška naselbina Palada nato Aegida. Prvo ime je povezano z legendo o okamenelem ščitu boginje Atene z glavo Meduze, drugem pa Zevsa z znakom sonca." (ta odstavek je iz Wikipedije).
Pa še zgodbici, kot so jih od Grkov prepisali že Rimljani:
Palada je prvo ime za mlado boginjo Ateno. To naj bi napadel in hotel posiliti bog morja Pozejdon, a ona se je branila in ob tem ji je prav tu, na tem koncu jadranskega morja, padel v morje njen ščit, na katerem je imela glavo Meduze, in okamenel kot velik otok. Ime Aegida, ki je prav tako ime za ščit, je povezano še z bogom vojne Aresom, ki je hotel Zevsu zapeljati ženo, pa sta se udarila. Bog vojne je bil spretnejši in zbil Zevsu ščit, na katerem je bil njegov najvišji božanski znak - sonce. Ta ščit je nato postal otok. Oba ta simbola se lahko vidi na koprskih zidovih.
Moj stari prijatelj, profesor Jože Pohlen, mi je povedal, da mu je njemu njegov učitelj stare grščine pripovedoval, da so bili zapisi o tem, kako so Grki pluli tudi po rižanski dolini, saj je bila takrat delno plovna. Njihovi naselji naj bi bili spodaj v dolini Hrastova vas in zgoraj Zidna vas. Povedal mi je tudi imena teh vasi v stari grščini in zanimivo, zvenita zelo podobno kot Hrastovlje in Zanigrad. Hrastovlje naj bi bile trgovska postojanka, za trgovanje z ljudstvi iz kaštelov in tinjanov, Zanigrad pa zadnja obrambna postojanka za te trgovce, čisto blizu starega kaštelirja.

Bolj znano je, da je Piran starogrški Piros, torej plamen ali svetilnik, ki je starim grškim morjeplovcem kazal pot do pomembnega zadnjega pristanišča v Jadranu, to je Aegide. To zgodbo pa si lahko preberete tudi v muzejskih prostorih puljske arene.

Stari ljudje iz vasi okoli Kopra pa Kopru niso rekli Koper ali Capo d'Istria, ampak Kuper ali Kopar, torej kup ali kopa sena sredi morja. To sta mi razlagala, in tako imenoval Koper, celo zadnja potomca družine Daponte, ki sta živela v Padovanih (vodnajk na Mudi je postavil Da Ponte, ki prišel je iz Padove).

Zanimivo a ne: Pravi priseljeni Italijani, ki so postali Slovenci, so Kopru rekli Kuper, pravi priseljeni Slovenci, ki so postali Italijani pa Capodistria.
Kdo pa sedaj trdi, da je Koper star samo 1500 let, da ni bil mesto že preden so ga osvojili Rimljani. Mogoče pa so Rimljani, ki so z neštetimi centurioni osvojili Istro porušili tisto Aegido in grke odpeljali v suženjstvo, njih so lahko, ne pa Histre iz Atinumov, ti niso hoteli postati sužnji in po junaškem boju njihovega kralja Epulona so zapisali, da so prav tu nekje pobili 10.000 Histov. Tako so na otoku ostale samo koze, ki so jih tudi Grki zelo radi gojili, pa ne samo zaradi mleka in mesa, ampak tudi kože, iz katere so izdelovali zelo lahke ščite in jih porisali z zastrašujočimi bajeslovnimi motivi.

Očitno je tudi, da nekaterim najbolj ustreza tista zgodovina iz tistih časov, ko je to ozemlje svobodnih Histrov postalo del rimskega imperija. Ne dragi moji, naša človeška civilizacija ali kultura se ni začela z Rimom, takrat je zašla na napačno pot. Rimljani so si sicer prilastili rimske bogove, a so olimpijske igre miru spremenili v krvave gladiatorske igre, tekmovanje v uživanje v ubijanju. Uveljavili so zakone, po katerih si sužnje ubil brez kakršnekoli odgovornosti, nato pa so sprejeli še judovsko vero, a so tudi to prilagodili sebi in jo spremenili iz vere ljubezni v vero osvajanja in širjenja imperijev.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

  Istrani smo ponosni na svoj upor proti fašizmu V krajevni skupnosti Škofije praznujejo svoj praznik v spomin na ustanovitev prvega krajevn...