sobota, 23. maj 2020

ITALIJANSKA KULTURA ISTRE


 Sam sem v mladosti prebral vso staro literaturo starih narodov in kultur, ne samo grško, ampak tudi to kar se je v Kopru in Ljubljani dalo dobiti indijskega in kitajskega. Seveda sem prebral tudi to kar so pisali stari Rimljani, a tega v primerjavi z grško klasiko ni veliko, predvsem se tega ne da primerjati. Rimljani so najprej Grkom ukradli njihovo vero in bogove in jih "pobarbarili". 
Olimpijske igre miru so spremenili v krvave gladiatrske poboje. Nato so prevzeli krščansko vero in iz vere ljubezni do človeka naredili stroj osvajanja in mučenja ter manipuliranja z ljudmi. Če berete njihove zapisovalce dogodkov, (pred in po Kristusu) so kamorkoli so prišli pobili vse kar ni bilo primerno za sužnje. Tu v Istri so samo v dveh pokolih zajetih Histrov poklali več kot 20.000 ljudi. 
Nato se spomnite na inkvizicijo in vse kar gre zraven zažiganja čarovnic in največjih umov človeštva. Odgovor na to, na srečo propadlo kulturo smrti, sta bila renesansa in humanizem, a kaj ko sta se v času nastanka narodov in nacionalizma oba utopila v starem romanskem prafašizmu (večvrednost, totalna oblast, imperializem, militarizem ... kultura križanja). 
Na srečo se je nekaj humanizma preneslo tudi izven Italije in tu je preživel. 
Vendar iz njihovega imperializma sta se oplajala tudi nemški in angleški, posredno pa ameriški, ki še vedno pobija po svetu. In kar je najhuje: Italija je domovina fašizma, ideologije, ki je kriva za 2. svetovno vojno. Mussolini se je zgledoval po starorimski "kulturi smrti in oblasti", na tej osnovi je gradil fašizem, ki je tudi obnavljanje rimskega imperija in njegove kulture sužnjelastniške družbe. 
Vse to nam italijanski mediji in mediji tistih, ki so prevzeli njihovo kulturo totalnega oblastništva, prikazujejo v novih oblikah boja za demokracijo, svobodo, pravno državo ... dejansko pa se borijo za totalno oblast, kar je tudi osnovni cilj fašizma. 
Kakšno svobodo in demokracijo so prinesli nam Slovencem? 
Zrušili ali pokradli so nam vse, kar je narod naredil in ustvaril v prejšnji državi, vse tovarne, vsa podjetja, banke ... in kar je najhuje skregali narod huje kot takrat, ko so v "ljubljanski pokrajini" ustanovili belo gardo (MVAC). Hude trditve a ne! Namerno dobrih ali pozitivnih nisem izpostavljaj, saj drugi z njimi tako pretiravajo, tako da namerno ali ne zameglijo bistvo stare in nove zgodovine.

1 komentar:

  Istrani smo ponosni na svoj upor proti fašizmu V krajevni skupnosti Škofije praznujejo svoj praznik v spomin na ustanovitev prvega krajevn...