nedelja, 11. november 2018

IZKRIVLJANJE SPOMINA NA VOJNO

Spomini na 1. svetovno vojno


Praznovanja stoletnice 1. svetovne vojne gredo h kraju. Upam, da je bilo to v Trstu zadnje.
Zakaj?
Ker so me moji bivši kolegi novinarji pa tudi zgodovinarji zelo razočarali, saj ob vsem pompu nisem videl poudarkov, ki bi jih sam izpostavil. Res je bila to prva svetovna vojna, zelo huda, mrtvih je bilo več deset tisoč ljudi, veliko pa prav pri nas na odločilni soški fronti. 
Dobil sem tudi občutek, da nekateri uredniki izpostavljajo to vojno, da bi preusmerili pozornost z druge svetovne vojne, NOB in narodnega izdajstva oz. današnjega razdvajanja naroda, vendar tega niso dosegli. Še huje, pozabili so na to, kar je bilo za nas najbolj pomembno.
Prva svetovna vojna sploh ni rešila osnovnih problemov takratnega kapitalizma, ampak je kvečjemu povzročila še več novih in in bila tako tudi vzrok za razvoj fašizma in druge svetovne vojne.
Predvsem pa so:
1. Pozabili izpostaviti tajni Londonski sporazum, s katerim so naši novi "prijatelji", na prvem mestu Angleži, podarili Italiji kar eno tretjino našega slovenskega ozemlja, zato da bi izdala svoje zaveznike. In to je tudi naredila.
2. Pozabili so povedati, da so Italijani takoj ob začetku vojne začeli streljati slovensko civilno prebivalstvo. Tako so iz vasi pod Krnom nasilno odvlekli z domov 61 domačinov in nato v Idrskem pri Kobaridu vsakega desetega ustrelili.
3. Ob govorjenju o junaštvih in krvi na soški fronti so pozabili poudariti to kar je doživljalo naše prebivalstvo, prvi veliki eksodus 27.000 Primorcev, ki so jih Italijani in Avstrijci izselili iz njihovih domov, in najbrž še več kot toliko, ki so sami zbežali, da so si rešili življenje. Pa da ne naštevam ostalega gorja.
4. Pozabili so poudariti, da je prav v tej vojni nastala Sovjetska zveza, po vojni pa sovjetska Bavarska, Weimarska socialistična republika in še številne druge.
5. Pozabili so povedati in posvetiti pravo težo ustanovitvi Jugoslavije, katere konstitutivni narod je bil prvič v svoji zgodovini tudi slovenski.
6. Pozabili so povedati, da se je primorsko ljudstvo samo začelo upirati italijanski okupacijski vojski in da je novo slovensko vodstvo iz Ljubljane preprečilo Borojeviču in ostalim, da bi s prostovoljci napadli in ustavili italijanske enote, ki so okupirale vso Primorsko (celo upor Maistra jim ni bil všeč).
7. Pozabili so povedati, da so ob koncu vojne vse zajete Primorske fante in može, ki so bili v avstrijskih uniformah, skupaj z novimi "rekrutiranimi" zaprli v posebna taborišča, kjer so ji od 10.000 do 12.000 sestradali do smrti ali pustili umreti zaradi tifusa in španske gripe.
Pa še kaj bi morali povedati, a za FB je to dovolj.
To pa je fotografija italijanske vojaške parade, s katero so prav v trstu proslavili konec prve svetovne vojne. Pa da ne bo pomote, naša zastava na tej paradi ni zaradi počastitve tržaških Slovencev, dejansko največjih žrtev te vojne, ampak njihove priključitve k Italiji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

  Istrani smo ponosni na svoj upor proti fašizmu V krajevni skupnosti Škofije praznujejo svoj praznik v spomin na ustanovitev prvega krajevn...